Ook jaguars hebben moeite met Trumps muur

Gepubliceerd in OneWorld op 23 december 2017

TUCSON, Arizona – Kijk hier, dit stuk zandgrond net na rotsen is perfect”, zegt de 53-jarige Tim Cook. Zo’n kommetje in de rotsbodem waar zand in is blijven liggen, vertelt voor de vrijwilliger van de Universiteit van Arizona een verhaal van weken of soms zelfs maanden. Dieren stappen vanaf de rots met hun hele gewicht een pootafdruk in het zand. Die wordt lekker duidelijk dus. Een voetbed en daaromheen vier ovale afdrukken van tenen is achtergelaten een bergleeuw; een afdruk van een lynx is kleiner. Wanneer er nagels in de afdruk zichtbaar zijn, kijken we naar een coyote of een vos, of bijvoorbeeld de Mexicaanse grijze wolf, recent vanuit het zuiden terug naar de VS geëmigreerd.

Op een ander deel van het pad zijn zand en bladeren naar achteren geschoven, alsof je met je hak hebt geschoven. Het is vlakbij een Gele den, waarvan de ruwe bast ideaal is voor een bergleeuw om de nagels aan te scherpen: met de voorpoten tegen de boom en de achterpoot in het zand. Het is een duidelijke manier waarop het dier zijn territorium heeft afgebakend, zoals vossen de gewoonte hebben hun uitwerpselen triomfantelijk midden op het pad achter te laten.

Lees verder via OneWorld