Published in Het Parool on 25th of April, 2015
In Nicaragua is de aanleg begonnen van een megakanaal, voor containerschepen die te groot zijn voor het Panamakanaal. Tegenstanders maken zich grote zorgen over landonteigeningen en het milieu.
MANAGUA, 25 april 2015 – De pier van San Miguelito is een simpel ding van beton, waarlangs gammele houten bootjes tussen het kroos liggen te verrotten. Het dorpje zelf stelt al even weinig voor: een paar straatjes rondom een plein dat met haar katholieke kerk een echo van het koloniale tijdperk is. Wie vanaf hier over het Lake Nicaragua uitkijkt, kan zich niet voorstellen dat hier over vijf jaar aan de lopende band enorme containerschepen voorbij zouden varen.
Maar als het aan de Chinese miljonair Wang Jing en zijn Hong Kong Nicaragua Development (HKND) Group ligt, is dat precies wat er zal gebeuren. Niet alleen zal er een kanaal komen dat Nicaragua van west naar oost doorsnijdt, ook zal de HKND-group twee havens, verschillende toeristische resorts, een internationaal vliegveld en de benodigde fabrieken voor de bouw van het kanaal financieren. De inwoners van San Miguelito verwachten dat hun dorpje daarmee in een soort Panama-Stad vol wolkenkrabbers zal veranderen, waarvan de eerste stap een boulevard zal zijn die de overheid hen heeft beloofd. Zij speculeren hoeveel hun huizen waard worden over een jaar of tien, en dromen hoe ze van de verkoop kunnen rentenieren.
‘De mensen hier zijn straatarm’, vertelt Nidia Maria Valdez, die als sociaal werkster vanuit de overheid in de omgeving van San Miguelito werkt met de vele families die kampen met alcoholisme en huiselijk geweld. ‘Met het kanaal zal er werkgelegenheid ontstaan, omdat mensen bij het kanaal zelf of alle projecten eromheen kunnen werken.’
De Nicaraguaanse overheid, geleid door de linkse Sandinistische socialist Daniel Ortega, die zich baseert op de Marxistisch georiënteerde leer van Augusto Cesár Sandino (1895-1934) en ooit nog in de leer was bij Fidel Castro, heeft vijftigduizend banen beloofd, met een mogelijke uitbreiding tot 200.000. Daarvan zou minimaal de helft naar inwoners van Nicaragua gaan. Maar men is bang dat de Chinezen de banen zullen krijgen en de Nicaraguanen alleen tijdelijk en slechtbetaald werk zullen krijgen. Daarnaast zijn veel boeren bang hun land voor een bodemprijs kwijt te raken. In 2013 nam de Nicaraguaanse overheid namelijk een wet aan waarin onder andere beschreven staat dat landbezitters op de route van het kanaal hun land tegen de laagste marktwaarde moeten verkopen.
Eruit Chinezen
Aan de andere kant van het meer, in de minuscule boerengemeenschap Obrajuelo, heeft de 30-jarige Yader Espinoza net als een aantal van zijn buren met een spuitbus ‘Eruit Chinezen’ op zijn huis geschreven. Zijn familie woont al een aantal generaties op het land waar het kanaal is gepland. De Chinese landmeters die naar het dorp kwamen zijn er met stokken en stenen uitgejaagd.
‘Dit was altijd een vreedzame gemeenschap’, vertelt Espinoza. ‘We vissen en leven van het land. Nu moeten we ineens ons huis afstaan, maar niemand vertelt ons waar wij naartoe kunnen. Wij bewapen onszelf. Als het moet kan dit op een burgeroorlog uitlopen.’
De dorpelingen hebben al slechte ervaringen met Chinezen. Espinoza weet van de verhalen van zijn ouders en grootouders hoe het meer vroeger vol zat met stierhaaien, een unieke zoetwaterhaai die gevangen wordt voor de in China geliefde haaienvinnensoep. Intussen staat de stierhaai in het meer op uitsterven. Zij zien het kanaal als een volgende manier waarop hun land aan de Chinezen wordt verkocht.