Dure villa’s in Miami lopen onder

Gepubliceerd in dagblad De Tijd op 19 november 2015

Zelfs volgens de meest voorzichtige voorspellingen dreigt de stijgende zeespiegel een flink deel van Miami en het zuiden van Florida onder water te doen lopen voor het einde van deze eeuw. Intussen gaan de luxelofts en villa’s nog altijd voor miljoenen over de toonbank.

‘Het ergste scenario kan zich daar voltrekken’, zegt Luba Dewitt, makelaar in Miami-Dade county, in het zuidoosten van Miami op bezwerende toon. Ze ploft neer in een bar op de benedenverdieping van een van de vele wolkenkrabbers en vouwt een kaart van haar werkgebied open. Volgens wetenschappers is het gebied geen lang leven beschoren. Zelfs bij een conservatieve inschatting van een stijging van 1,5 meter tegen 2100, verdwijnt 15 procent van het landoppervlak van Miami-Dade, waar zo’n 400.000 mensen wonen, onder water. Het toeristische eiland Miami Beach zal dan vrijwel volledig overstroomd zijn.

Lees verder via De Tijd