Botsing der beschavingen in de Andes

Gepubliceerd in Het Parool op 9 april 2016

LAS BAMBAS, Peru – Porfirio Gutierrez is niet de inheemse Peruaan zoals je zou verwachten. Hij leest Samuel Huntington en Daniel Goleman, weet zijn argumenten goed te verwoorden, en praat over de golf van het kapitalisme die nu ook zijn afgelegen berggebied heeft bereikt. In tegenstelling tot hem, zijn de meeste andere inwoners van het Peruaanse dorpje Fuerabamba vrijwel allemaal analfabete boeren. Dus toen het Chinese bedrijf MMG, dat de voorraad van 6,9 miljoen ton koper wil exploiteren waar het dorpje boven ligt, hen een contract aanbood tekenden zij zonder goed te begrijpen waarvoor eigenlijk. Ze kregen mooie fleecetruien van het bedrijf en de vertegenwoordiger was erg aardig, dus het zou wel goed zitten.

Lees verder via Blendle