Sterilisatieschandaal achtervolgt presidentsverkiezingen Peru

Gepubliceerd op OneWorld op 10 april 2016

Reportage – LIMA, Peru – “Wij zijn de kinderen, van de dorpelingen, die je niet gesteriliseerd hebt gekregen!” Vanuit honderden kelen tegelijk klonk dit protestlied afgelopen dinsdagavond 5 april over het San Martín-plein in Lima, Peru. Tienduizenden demonstranten waren op de been om hun onvrede te uiten over presidentskandidate Keiko Fujimori, die volgens de peilingen de verkiezingen deze zondag 10 april zal winnen.

Aan de naam Fujimori – die kandidate Keiko subtiel heeft weggelaten in haar verkiezingscampagne – kleeft het enorme schandaal van geforceerde sterilisaties. Ruim 270.000 vrouwen in de arme gebieden in de bergen van het land zijn in de jaren negentig gesteriliseerd, tijdens een door USAID en de VN gefinancierd project tegen rurale armoede. Echter, 2.074 van hen hebben getuigd daar geen toestemming voor te hebben gegeven.

Lees verder in OneWorld