Lima bestrijdt afval met gieren

Gepubliceerd op OneWorld op 4 mei 2016

Reportage – In de strips van Spiderman is één van de superschurken een gier. Vanuit de lucht kan hij zijn nietsvermoedende slachtoffers bespieden en aanvallen, want vliegend had hij overzicht over de gebeurtenissen in de miljoenenstad. De gier past in de strips bij het beeld dat we van het dier hebben: een symbool van dood en verderf.

Held van de stad

Maar in Lima is de gier van schurk tot held gemaakt. Onder de noemer Gallinazo Avisa (Gier Waarschuwt) zijn een tiental Zwarte gieren uitgerust met een kleine camera en GPS op zonne-energie, waardoor zij ingezet kunnen worden in de strijd tegen zwerfafval en illegale vuilstort. De natuurlijke neiging om afvalzakken open te trekken – in de kuststeden van Nederland bekend van meeuwen – maakt dat gieren ideaal zijn om afval te lokaliseren.

Lees verder via OneWorld