Bolivia twijfelt over Evo Morales

Gepubliceerd in Het Parool op 25 februari

LA PAZ, Bolivia – ‘Un, dos, tres. Evo otra vez,’ klinkt het uit honderden kelen over het plein. Vanaf een podium wordt de mensenmassa gemaand om mee te zingen. Eén, twee, drie! Evo nog een keer! Het gaat om de Boliviaanse president Evo Morales, die het land al elf jaar leidt en daar het liefste nog lange tijd mee door zou gaan. De benoeming van de eerste inheemse president van Bolivia, in 2006, had een sterk symbolische waarde voor de inheemse bevolking: voor het eerst werd de macht van de afstammelingen van de Spaanse kolonisten doorbroken. Maar intussen zijn de meningen verdeeld.

‘We moeten verder met onze president, want er is niemand anders,’ zegt de 50-jarige Dillia Waicho. In de traditionele kleding van bolhoed en rok is ze naar de protesten gekomen om haar steun voor Morales uit te spreken. ‘Hij erkent onze broeders van het platteland en heeft het leven voor hen beter gemaakt. Zo’n krachtig persoon heeft de oppositie niet te bieden.’

Lees verder via Blendle