Middenklasse Amerikanen vrezen voor een dakloze toekomst

Tentenkampen onder snelwegviaducten, daklozen onder dekens in stadsparken. Het was al geen ongewoon gezicht in steden in de Verenigde Staten. Maar nu de uitbraak van het coronavirus voor een economische klap heeft gezorgd, maken tientallen miljoenen middenklasse Amerikanen zich zorgen of zij zelf volgende maand nog wel een dak boven hun hoofd hebben.

Op een speelplein in de Californische stad Oakland spreekt Jurriaan van Eerten namens Bureau Buitenland met Patricia. Zij is een jonge moeder van twee. Het restaurant waar zij werkte heeft haar na een verplicht verlof moeten ontslaan. In de afgelopen maanden zag ze haar spaargeld al verdampen. Een maand of twee lukt het nog, maar hoe daarna haar toekomst eruitziet weet ze niet: dit is Amerika, het land waar het sociale vangnet met grote gaten komt.

Luisteren via Bureau Buitenland, VPRO, kan met deze link