De Amerikaanse beeldenstorm leidt tot een ingewikkelde tegenstelling in New Mexico

In de bomen van het centrale plein van Santa Fe hangen sinds kort lichtsnoeren. Het is de jaarlijkse versiering, de aftrap van de feestdagen, waarvoor inwoners de vrieskou trotseren om een romantische avond door te brengen. Maar dit jaar ontbreekt er iets. Honderdvijftig jaar lang stond midden op het plein een obelisk, geplaatst ter ere van soldaten die zowel de legers van de Confederatie tijdens de burgeroorlog, als aanvallen van inheemse stammen afsloegen.

In oktober werd de obelisk omvergetrokken tijdens een protest. De restanten van de sokkel zijn nu met spaanplaat afgeschermd. Al langere tijd werd het beeld met argwaan bekeken, onder andere vanwege het plakkaat: ‘Voor de helden die vielen in de strijd met barbaarse indianen’. Ook al werd dat woord ‘barbaars’ al in de jaren zeventig door iemand weggehakt, toch zag een deel van de native Americans het beeld als verering van mensen die hun voorouders afslachtten.

Lees verder bij Trouw