Broedt hier binnenlands terrorisme?

Privéterrein. Niet jagen. Dat staat op de bordjes aan het hek van Thomas Caldwell, dat met een hangslot is vastgezet. Vanaf de weg zie je zijn huis niet, alleen wat dor gras en winterse kale bomen. Caldwell leefde hier voornamelijk teruggetrokken, zoals de meeste mensen in dit rurale gebied van Virginia op een kleine twee uur rijden van Washington DC. Hij knikte de buren vriendelijk toe vanuit zijn pick-up bij het voorbijrijden, bood hulp aan wie het nodig had, en verder zag niemand hem.

Maar ook al proberen de inwoners van Berryville de neus zo min mogelijk in elkaars zaken te steken, ze keken wel toen een aantal zwarte FBI-auto’s voor het huis van Caldwell stopte. Later zagen ze op het lokale nieuws dat de buurman niet alleen een van de Trumpaanhangers bleek die het Capitool op 6 januari bestormden, maar dat hij als organisator wordt gezien. De FBI heeft hem als eerste van de verdachten aangeklaagd voor samenzwering tegen de Verenigde Staten en samenzwering tot het verwonden van een politieagent. Het kan hem op twintig jaar celstraf komen te staan.

“Binnen”, plaatste de 66-jarige Caldwell op Facebook, volgens de officiële aanklacht van de FBI. Iemand stuurde hem vervolgens een bericht: “Alle leden zijn in de tunnels onder het Capitool. Sluit het af. Zet het gas aan.”

Lees verder bij Trouw