Trumps aanhangers in Arizona staan volledig achter de bestorming van het Capitool

Het begint relatief onschuldig. Ouders met kinderen, gekleed met rode MAGA-petjes – ‘Make America Great Again’ – komen aangelopen als het protest rond tien uur in de ochtend begint. Iemand deelt vanuit een kraampje gratis hotdogs uit en flesjes water. Op een groot scherm wordt een livestream van de speech van Donald Trump uitgezonden voor honderden of misschien enkele duizenden demonstranten hier in Phoenix. Overal gaan de vlaggen omhoog onder luid gejuich bij iedere keer dat Trump zegt dat hij eigenlijk gewonnen heeft.

Aangezien Arizona een staat is waarin legaal vuurwapens gedragen mogen worden, zijn veel mensen vandaag bewapend. Wie goed kijkt ziet de pistolen in heupholsters, daarnaast zijn er tientallen demonstranten volledig gekleed in camouflagekleding en dragen ze een semi-automatisch geweer met zich mee. Zij staan aan de buitenrand van de groep en kijken alert om zich heen, lettend op tegendemonstranten, maar ook op de scherpschutters die op het dak van het capitool van de staat liggen.

‘De Burgeroorlog is nog bezig’

‘De burgeroorlog is nooit geëindigd,’ zegt de 49-jarige Mike Lars, die tussen de zwaarbewapende groep staat. ‘We zijn in dit land altijd blijven strijden tegen de dreigende onderdrukking. De strijd tegen tirannie is waar de founding fathers dit land op hebben gegrondvest.’

Lars is een indrukwekkende verschijning, een zwarte man van bijna twee meter die in het verleden werkte als onderwaterlasser. Nu is hij consultant voor het ministerie van Defensie. Hij zegt volledig achter Trump te staan en te geloven dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen. ‘Het enige dat wij willen is een eerlijk onderzoek, maar niemand wil dat uitvoeren. Zelfs het Hooggerechtshof weigerde onze bewijzen te horen. En intussen is in Georgia gisteren met dezelfde stemmachines gestemd voor de senaat.’

Zodra in Washington DC een groep demonstranten door de deur van het nationale Capitool breekt, gaat hier in Arizona een applaus op. Het wordt live uitgezonden op televisie. Twee dames, die vanuit het zuidelijker gelegen Tucson naar de staatshoofdstad Phoenix zijn gereden, zijn blij om te zien dat er in DC actie wordt ondernomen.

Lees verder bij Trouw