Stedelijke stilte maakt gezond en gelukkig

Wanneer we stilstaan, is het eenvoudig alle verschillende geluiden te onderscheiden. Vanuit een boom krast een kraai, verderop bij de parkeerplaats klinkt een dichtslaand autoportier, een stel met hond loopt pratend voorbij, de wind steekt ruisend op. Onder dat alles klinkt een monotoon schuivend geluid uit de verte: de snelweg I5 – die van Seattle via Portland naar San Francisco loopt.

Kortom, stil is het hier niet. Maar voor dr. Kenya Williams, die op deze zonnige zaterdagochtend het geluidsniveau in dit stadspark in Portland meet, maakt dat niet uit. “Stadsstilte hoeft niet perfect stil te zijn”, legt hij uit. “Het gaat om geluidskwaliteit. De snelweg is ver genoeg om een gevoel van een ruisende branding te geven. Dat ik de vogels nu zo duidelijk hoor, betekent dat het hier relatief erg stil is.”

Lees verder via Trouw