In de Catalaanse enclave op Sardinië is de gearresteerde oud-regiopresident Carles Puigdemont een held

Midden in het historisch centrum, in de nauwe straten met kinderkopjes en houten luiken voor de ramen, treffen Carles Puigdemont en de huidige Catalaanse regiopresident Pere Aragonès elkaar voor hun stadswandeling. Samen met de burgemeester van Alghero, bewakers en tientallen journalisten lopen ze door de middeleeuwse kronkelstraatjes. Toeristen kijken verbaasd op van terrastafels vol wijnglazen en visgerechten. Links en rechts schiet iemand Puigdemont aan voor een selfie of een snelle vraag.

Maar pas op het moment dat ze via de stadspoort de kade oplopen, waarlangs tientallen witte jachtjes in het water dobberen, komen de twee Catalaanse leiders echt tussen medestanders terecht. Hier is het Catalaanse folklore-festival Adifolk gaande, waarnaar Puigdemont onderweg was toen hij donderdagavond werd aangehouden. De Italiaanse politie gaf gehoor aan het Spaanse aanhoudingsbevel, uitgevaardigd vanwege Puigdemonts betrokkenheid bij het verboden referendum over onafhankelijkheid van 2017 – toen hij nog Catalaans regiopresident was. Justitie in Italië buigt zich over mogelijke uitlevering aan Spanje, maar de uitkomst daarvan mag Puigdemont in vrijheid afwachten.

Lees verder bij Trouw