Met eigen lokale munt helpt het Catalaanse Deltebre schoenmaker en groenteboer

Dat Pneumàtics Millán een familiebedrijf is, wordt duidelijk zodra je broers Jordi en Camilo Millán naast elkaar ziet staan. Een vergelijkbare magere bouw, gemillimeterd haar en een bril. Intussen loopt vader José Millán ook tussen de auto’s. “Hoewel ik eigenlijk ben gepensioneerd”, zegt de 66-jarige erbij. Maar José is niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. Met zijn twee zoons in de garage is het veel gezelliger.

Voor de familie Millán toont hun bedrijf wat Deltebre is: een hechte gemeenschap van een kleine elfduizend inwoners in de delta van de Ebro, midden tussen de rijstvelden waar dit Catalaanse kustgebied om bekendstaat. Vader José: “Dit is niet zo’n Spaans dorp dat leegstroomt. Onze jeugd rijdt in de ochtend in busjes naar Tarragona of Barcelona om in de bouw te werken, maar komt ’s avonds terug.” Zoon Camilo, 49 jaar, knikt: “We hebben hier bergen en strand, wat wil je nog meer?”

Lees verder bij Trouw