Sinaasappelboeren in Spanje willen een gelijke markt

Bernardo Ferrer plukt een sinaasappel, wijst op een oneffenheid in de schil, en laat hem op de grond vallen. Bij de volgende boom trekt Ferrer er zo nog een paar weg: te klein, beschadigd. Dit is de laatste fase in de groeicyclus, vertelt de vijftigjarige fruitboer: controle van de kwaliteit van de sinaasappels, voordat ze geplukt worden. Tussen de oranje sinaasappels zie je al kleine witte knopjes aan de takken. Het is de bloesem waarmee het volgende seizoen begint.

Het mediterraanse kustgebied ten zuiden van de stad Valencia staat bekend als de wieg van de Spaanse sinaasappelteelt. Ferrer is vierde generatie sinaasappelboer. 25 jaar geleden nam hij het fruitbedrijf van zijn vader over, die toen vanwege ziekte moest stoppen. Ferrer zal ook de laatste in deze familieketen zijn: hij vindt dat zijn kinderen het bedrijf niet moeten overnemen.

Lees verder bij Trouw