Het viel in Portugal wel mee met het kolonialisme, toch?

Bij het Padrão dos Descobrimentos, het monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers, staan verschillende toeristen: een Amerikaans meisje poseert voor een foto, twee Aziatische vrouwen nemen een selfie. Over de rivier de Taag vaart intussen een groot cruiseschip richting de oceaan. Dit is een van de toeristische hotspots van Lissabon – de waterkant, historische gebouwen en een aantal musea liggen hier op loopafstand van elkaar, in een gebied dat bekendstaat om de goede restaurants en barretjes.

Maar wie kijkt met de ogen van de 76-jarige historica Isabel Castro Henriques, ziet hier aan de oever van de Taag de geschiedenis van Portugal. In haar boekje Roteiro Histórico de uma Lisboa Africana (‘Historische wandeltocht door Afrikaans Lissabon’) beschrijft Castro Henriques verschillende routes door de stad die de invloed van gekoloniseerd Afrika op Portugal tonen. Vanaf de kades van de Taag vertrokken vanaf het einde van de vijftiende eeuw grote zeilschepen voor ontdekkingsreizen. Het kloostergebouw Mosteiro dos Jerónimos, nu een toeristische trekpleister, was de plek waar ontdekkingsreiziger Vasco da Gama volgens de overlevering biddend de nacht doorbracht. De dag daarna vertrok hij naar wat nu India heet, waar de Portugezen hun kolonie Goa zouden stichten.

Lees verder bij Trouw