De strijd om de Spaanse kust woedt voort

Malaga, Spanje – Of je het nou vraagt aan de zongebruinde surfer die koffie schenkt in een barretje of aan de Marokkaan die een eenvoudig visrestaurant uitbaat, allemaal vertellen ze dezelfde anekdote over de opkomst van de strandtenten in Málaga. ‘Waar de vissers vertrokken en terugkwamen, wachtten de zoons trouw op hun vaders om te helpen spullen uit te laden. Daaromheen ontstonden kleine kraampjes waar visbenodigdheden en flesjes bier werden verkocht.’

De meer commercieel ingestelde verkopers begrepen al snel dat hiermee fiks geld te verdienen viel. De geïmproviseerde standjes groeiden uit tot kleine strandtenten, waar maaltijden bereid werden, en dat evolueerde steeds verder. De traditionele vissersfamilies zijn intussen al lang uit het zicht verdwenen hier op de stranden van Málaga, en daarvoor in de plaats overspoelen drommen toeristen uit binnen- en buitenland het zand. Even dorstig als hongerig zoeken die maar al te graag de strandtenten op, waar zij met hun roodverbrande lichamen even in de schaduw kunnen schuilen voor een biertje en een bordje vis.

Lees verder bij Trouw