De muur van water is goud waard voor surfhotspot Nazaré

Nazaré, Portugal – Het is guur deze zaterdagochtend in januari – de staart van een storm trekt met grauwe miezerregen vanuit het noorden langs de Portugese kust. Maar dat deert de tientallen toeristen niet die vandaag de rotspunt op zijn gewandeld: ze zijn nú hier en willen bij het Fort van aartsengel Michaël uitkijken over het onrustige zeewater. Daar is geen surfer te bekennen, de golven van enkele meters hoogte slaan onstuimig tegen elkaar kapot; het is voorstelbaar dat het water hier hoog kan oprijzen als de omstandigheden daarnaar zijn.

En hoog, ja, dat kunnen de golven hier zeker worden. Record na record wordt langs dit stukje kust verbroken, voor het surfen op de hoogste golf ter wereld – 23 meter, 24 meter, ruim 26 meter: de surfrecords zijn allemaal hier neergezet. Het is te danken aan de vorm van de oceaanbodem voor de kust: een geul die onder water loopt als een canyon, waardoor bij de juiste deining en windrichting de golven elkaar opkloppen tot zulke onmenselijke hoogtes dat je er alleen nog per jetski ingetrokken kan worden. Op eigen kracht peddelen is er niet meer bij.

Lees verder bij Trouw