De BedrogBus tourt door Spanje om desinformatie en oplichting te bestrijden, maar niet iedereen is daar blij mee

“Heb je weleens een bericht gekregen dat van je bank leek te komen?” Met die vraag spreekt Marina Lacalle voorbijgangers aan op het centrale plein van Mora. Sommigen lopen gelijk door, anderen blijven staan en luisteren naar wat deze roodharige vrouw hen te vertellen heeft. Bewapend met informatiefolders legt ze uit hoe belangrijk het is om altijd na te denken voordat je op die link klikt, of het liefste de bank zelf te bellen om te controleren of het klopt.

Lacalle is op pad met de BuloBús – de BedrogBus – voor een wekenlange tour door Spanje, van Catalonië tot Andalusië tot Galicië, om overal in kleinere steden voorlichting te geven over desinformatie en oplichting. Als samenwerking van de Spaanse factchecker Maldita en het Amerikaanse Google News mikt de organisatie voornamelijk op ouderen van boven de 65 , waarvan volgens eigen onderzoek meer dan de helft stelt niet voldoende toegerust te zijn om oplichting en desinformatie te herkennen. Het is een serieus probleem in een land dat snel vergrijst.

Lees verder bij Trouw