Met een knipoog naar Franco en de Spaanse vlag in de hand

“Nazi’s zijn het. Een stelletje fascisten. Daarom heb ik die vlag hangen.” De 81-jarige Francisco Navarro duwt het rolgordijn opzij dat voor zijn open voordeur hangt om de vliegen tegen te houden, zodat hij zichtbaar wordt in het duister van zijn woning. Het is snikheet midden op deze julidag aan de Valenciaanse kust. Hier in het plaatsje Nàquera van nog geen achtduizend inwoners is het ook in figuurlijke zin behoorlijk warm en broeierig, zoals te merken is aan Navarro’s harde woorden. “Die vlag is een protest, omdat ze onze vrijheden dreigen af te nemen.”

Navarro, die tijdens zijn werkende leven sinaasappelboer was in de omgeving, vertelt dat hij oud genoeg is om de rechtse dictatuur van Franco (1939-1975) te hebben meegemaakt. Hij kijkt omhoog, alsof hij door de onderkant van zijn balkon heen een blik werpt op de kleurrijke strepen van de regenboogvlag die hij daar heeft hangen. “Die lui van Vox zijn precies hetzelfde. Dat hebben we al eens in Spanje gezien.”

Lees verder bij Trouw