Roman

In januari 2020 is mijn debuutroman Buiten beeld uitgekomen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hij ligt in de winkel en is uiteraard ook online te bestellen.

Alex is journalist en doet verslag van een grote demonstratie in Venezuela. Wanneer hij de ‘perfecte’ foto maakt, van een demonstrant die door een kogel wordt geraakt, heeft dat grote gevolgen. Niet voor de situatie in Venezuela, maar wel voor zijn persoonlijke faam. Alex begint te twijfelen over het nut van zijn werk. Maakt het vastleggen zonder ingrijpen hem niet tot medeschuldige? Kun je als journalist wel echt verandering teweegbrengen? Bij zijn volgende reportage verzint hij een aantal details zelf, en wanneer hij merkt hoe makkelijk dat gaat, schuiven zijn grenzen steeds verder op.

De reacties:

Literair weblog Tzum schrijft dat Buiten Beeld niet over het hoofd gezien mag worden: ‘[Het] is een in een levendige vertelvorm geschreven roman vol Latijns-Amerikaanse couleur locale.’

NRC schrijft: „Wat mooi is, wordt hoger gewaardeerd. Maar geldt dat ook als het om ‘feiten’ gaat? Dat beroepsconflict zet journalist Van Eerten gedegen neer in zijn debuut, een typische ‘correspondentenroman’.”

Het tijdschrift Zin schrijft: ‘Door de ijzersterke en levensechte opening van een uit de hand gelopen demonstratie in Venezuela, houdt dit boek je meteen in zijn greep.’

Het Vlaamse tijdschrift Knack heeft een interview en een recensie. Ze schrijven: ‘…levensecht en overtuigend – is Van Eerten in de psychologische uitdieping van Alex.’

De Vlaamse krant De Morgen zette Buiten beeld onder ‘Deze vijf nieuwe boeken zijn de moeite waard’.

In de VPRO-gids een uitgebreid artikel (alleen leden) over de inhoud van het boek en de vraagstukken van de journalistiek.

In de nacht van 30 op 31 januari schoof ik aan bij Nooit meer slapen van de VPRO, om een uur te praten over mijn roman, over journalistiek en de rouw.

Bij Kink sprak ik twee uur lang met Leon Verdonschot over o.a. mijn boek, het geweld in Latijns-Amerika en het complotdenken in de VS.

Omroep West schreef een artikel en ik sprak met hen op de radio.